Videa

Proč nemám vanu

Tak tenhle hudební videoklip mám na svědomí já, přiznávám se! Důvod, proč ho i přes jeho nedokonalost (já vím!!) chci prezentovat i zde, je vzpomínka na Mišmaš. Byla to tahle hudební formace, která byla první opravdovou „mou“ kapelou a dodnes si vzpomínám, jak mi Honza Roth, se kterým jsem se znala z bluegrassového Wyrtonu, toho dne zavolal, polichotil mému egu a nabídl mi, že by se mnou s klukama rádi hráli. Brala jsem to jako osud a ten se neodmítá. Můj život v Praze, kam jsem se vydala na zkušenou, se zrovna jaksi „rozsypal“ a díky Mišmaši jsem to všechno překonala. Díky téhle kapele jsem z Prahy neodešla, když jsem ztratila v jednu chvíli vztah, bydlení i práci. Díky tomu, že jsem měla svou vysněnou kapelu, jsem se naučila důvěřovat životu jako nikdy předtím.

Jenže pak zaparkoval u nás před domem On, se svou espézetkou BOH, a já si říkala, to určitě bůh, nikdo jiný mi nemohl poslat tak báječného chlapa, a bylo vymalováno. Jenže Brno je z Prahy trochu z ruky, a tak jsem se nějakou dobu soužila a psala Vanu, do které bych si bývala tak ráda zalezla! Jenže do garsonky v mém záběhlickém bytě se vešel jen sprchový kout.

Dlouho jsem se ovšem trápit nedokázala, bouchla do stolu, všechno opustila a odešla na Moravu. Teď už vanu máme, jen Mišmaš už není, co býval, ale asi to tak mělo být a vůbec vše je, jak má být, a je to tak dobře.

P.S.: Já vím, a promluví teď ze mne můj osobní kritik, že to vypadá jako školní cvičení na „ou“, ale když chcete napsat jaksepatří procítěnou píseň, tak tam prostě to „ou“ musí být! Navíc mi přijde, že to trochu evokuje ty vlny ve vaně, nemyslíte?

 

 

Proč nemám vanu

Hudba, text: Alena Střelečková

Proč nemám vanu s horkou vodou
pěnou naplněnou po okraj
proč mám letoru nedočkavou
dny se ploužím, noci bez tebe počítám   

A tak můj svět po vyprání
náhle srazil se mi na stýskání
vyhlížím tě, nevím, kudy kam
šňůrky deště za oknem počítám

Ref. Tak nekonečně toužím a ploužím se dlouhou samotou dní
snad už si zvykám a odmykám svou náruč stýskání
schází mi teplo tvých dlaní, když sama procitám
jak dlouho ještě budu tady a ty tam

Proč nemám vanu s horkou vodou
pěnou naplněnou po okraj
když ani na zítra zprávy o počasí
lepší předpověď nehlásí

Ref.

Až slunce vyjde nad Prahou
nad industrií skloní hlavu svou
a než se líně převalí nad Brnem
ty šňůrky deště pak spolu přestřihnem

Áááá…   

Proč nemám vanu s horkou vodou…?